Turku – Suomen vanhin kaupunki

Turku on Suomen vanhin kaupunki, joka toimi myös aikoinaan keskiajalla Suomen pääkaupunkina ennen Helsinkiä. Turku on historian, taiteen ja kulttuurin kehto ja edelleen Suomelle merkittävä satamakaupunki. Turusta tehdään aktiivisesti matkoja muun muassa Tukholmaan ja Maarianhaminaan. Turku on asukasluvultaan Suomen viidenneksi suurin kaupunki ja siellä asuu noin 180 000 henkilöä, joista yli 5%:n äidinkieli on ruotsi. Turkua pidetään myös opiskelijakaupunkina, johon syynä on suuri korkeakoulujen määrä; Turussa on kolme toiminnassa olevaa yliopistoa ja neljä ammattikorkeakoulua, joissa on yhteensä noin 30 000 opiskelijaa.

Turku kulttuurikohteena

Turku valittiin vuonna 2011 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi, mikä toi Turun myös ulkomaalaisten vierailijoiden tietoisuuteen. Turussa on monia kiinnostavia nähtävyyksiä ja vierailukohteita aina kuvankauniista Turun saaristosta historiallisiin kohteisiin kuten Turun Tuomiokirkkoon ja Turun linnaan. Turun linnan kivimuurien sisällä piilee tunnelmallisia huoneita ja renessanssin loistoa. Linnassa voi päästä myös kokemaan ihka oikeat turnajaiset. Turnajaiset järjestetään vuosittain heinäkuussa, joita pääsee seuraamaan paikan päälle. Turnajaiset järjestetään yhdessä Keskiajan Turku -tapahtuman kanssa, joka huokuu keskiaikaista tunnelmaa. Kivenheiton päässä Turusta sijaitsee myös Suomen aurinkoisimmaksi kaupungiksikin tituleerattu Naantali, joka ihastuttaa vanhalla kaupungillaan, Suomen presidentin kesäasunto Kultarannalla sekä löytyyhän sieltä myös Tove Janssonin tarinoita mukaileva teemapuisto Muumimaailma. Paljon lisätietoa ja apua löytyy Visit Turku-nettisivuilta, josta löytää tietoa muun muassa parkkeeraamisesta Turussa ja voi tulostaa halutessaan Turun keskusta-alueen kartan.

Turun historiaa

Kuten aiemmin jo mainittiin, Turulla on pitkä ja rikas historia, mutta virallisesti kaupunki sai alkunsa 1200-luvun lopussa, kun Suomen piispaistuin haluttiin siirtää Nousiaisista nykyiseen Turkuun. Turun kaupunki on saanut nimensä muinaisvenäläisestä sanasta tǔrgǔ, joka tarkoittaa toria. Turun perustamisen jälkeen, keskiaikainen Turku oli Suomen kirkollisten oppien keskus, johon perustettiin myös piispaistuin sekä dominikaaniluostari. Tällöin keskiajalla Turku oli Suomen suurin kaupunki ja koska Suomi oli Ruotsin vallan alla, se kuului myös suurimpiin ja merkittävimpiin ruotsalaisiin kaupunkeihin. Nykyisin Turun suosituimpiin nähtävyyksiin sijoittuva Turun linna oli keskiajalla yksi tärkeimmistä tukikohdista, ja siellä nähtiinkin useita taisteluita vuosien varrella. Keskiajan lopulla Turku sai oman hovioikeuden ja samaan aikaan perustettiin ensimmäinen lääninhallitus. Sen aikainen hallitsija Kuningatar Kristiina perusti Turun Akatemian vuonna 1640, joka oli myös Suomen ensimmäinen yliopisto. Yliopiston rakentamisen myötä väkiluku kasvoi, kun kaupunkiin muutti pappien, kauppiaiden ja käsityöläisten lisäksi myös virkamiehiä ja opiskelijoita. Edistyksellinen aikakausi päättyi Suureen Pohjan Sotaan ja siitä seuranneeseen isoonvihaan, jolloin Turku miehitettiin venäläisten toimesta. Miehitys päättyi Turun rauhaan vuonna 1743. Suomen itsenäistymisen aikakautena Turku joutui tuhansien neuvostoliittolaispommitusten uhriksi. Sotien jälkeen Turussa keskityttiin uudelleenrakentamiseen ja nykyään Turku on moderni ja viihtyisä kulttuurikaupunki.

Lounais-Suomi on oikea matkailijan aarreaitta. Turku ja sitä ympäröivät alueet ovat täynnä upeita saaristomaisemia, urbaania kaupunkilaiselämää yhdistettynä maaseudun seesteisyyteen ja erinomaisiin palveluihin. Turun kaupunkin halki virtaa Aurajoki, jota kutsutaan myös Turun sydämeksi. Aurajoen varrelta löytyykin kuuluisimmat turkulaiset nähtävyydet ja useita erinomaisia ravintoloita, joissa voi nauttia herkullisen lounaan tai illallisen upeassa miljöössä. Turun tuomiokirkolta on 3,5 kilometrin pituinen matka joen vartta pitkin Turun linnalle. Kävelyreitti antaa uniikin historiallisen kuvan siitä mitä Turku on ollut historiassa ja mitä se on nyt.

Mikäli sinua kiinnostaa ryhtyä kevytyrittäjäksi Turun seudulla, tsekkaa Frilans Finans ja laskuta ilman omaa yritystä. Saat rahat tilille jopa viidessa pankkipäivässä toimeksiannosta.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

minimalia