Turussa riittää nähtävää

Turusta löytyy monia historiallisesti merkittäviä nähtävyyksiä. Kyseessä on kuitenkin Suomen vanhin kaupunki sekä entinen pääkaupunki, jossa sijaitsi aikoinaan useita erilaisia tärkeitä hallintoelimiä. Vaikka Turku onkin varsinainen historiaharrastajan unelmakohde, löytyy kaupungista myös huomattavasti uudempia nähtävyyksiä. Turku onkin jännittävä sekoitus vanhaa ja uutta.

Turun linna

Turun tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluvat keskiajalta peräisin olevat Turun linna sekä Turun tuomiokirkko. Turun linna rakennettiin Aurajoen suulle jo 1200-luvun lopulla. Alun perin se toimi Ruotsin kuninkaallisten hallintolinnana. Myöhemmin linna toimi myös esimerkiksi Juhana III:n linnana, kenraalikuvernöörin asuntona sekä jopa vankilana. Turun linna ei ole ollut enää varsinaisessa käytössä yli 100 vuoteen, vaan se on toiminut museona jo 1800-luvun lopulta lähtien. Valitettavasti linna vaurioitui toisessa maailmansodassa ja siellä jouduttiin suorittamaan mittavia restarointitöitä, joten läheskään kaikki rakenteet eivät ole enää alkuperäisiä.

Turun tuomiokirkko

Turun tuomiokirkko sijaitseee Turun linnan tapaan Aurajoen rannalla. Se on ainoa Suomessa sijaitseva keskiaikainen basilika, ja onkin täten yksi maamme merkittävimmistä historiallisista rakennuksista. Tämä kivinen kirkko rakennettiin monessa osassa, mutta suurin osa sen rakenteista on peräisin keskiajalta. Pitkään kestäneiden rakennustöiden vuoksi kirkossa voidaan nähdä monia eri tyylisuuntia, joista edustettuina ovat muun muassa romaaninen ja goottilainen tyyli.

Luostarinmäen käsityöläismuseo

Luostarinmäen käsityöläismuseo on vuonna 1940 avattu ulkoilmamuseo, joka sijaitsee Turun keskustassa. Museo on ainoa Turussa vuonna 1827 riehuneesta tulipalosta selvinnyt yhtenäinen puutaloalue. Se koostuu yhteensä 18 puutalokorttelista, jotka on rakennettu 1700-luvun lopun ja 1800-luvun alun välillä. Kortteleissa sijaitsee yli 30 puutaloa, jotka ovat kaikki edelleen alkuperäisillä paikoillaan. Talot on sisustettu vanhan ajan verstaiksi ja kodeiksi, ja kesäisin verstaissa voi nähdä käsityöläisiä ajanmukaisissa asuissaan.

Aboa Vetus & Ars Nova

Aboa Vetus & Ars Nova on loistava esimerkki edellä mainitusta vanhan ja uuden yhdistelemisestä – kyseessä on nimittäin museo, jossa esitellään niin historiaa kuin nykytaidettakin. Museo on Matti Koivurinnan säätiön omistuksessa, ja se sijaitsee kätevästi Turun keskustassa. Aboa Vetus & Ars Novan erikoisen kuuloinen nimi on latinaa ja tarkoittaa suomeksi ”Vanhaa Turkua ja uutta taidetta”.

Museo jakautuu kahteen eri osaan. Aboa Vetus eli ”vanha Turku” -puolella esitellään keskiajan Turkua. Esillä ovat muun muuassa kuuden keskiajalta peräisin olevan rakennuksen rauniot. Näistä vanhimmat ovat peräisin niinkin kaukaa kuin 1300-luvun lopulta. Museoalueen läpi kulkee yksi keskiaikaisen Turun pääkaduista, Luostarin jokikatu. Museoalue olikin aikanaan osa Luostarikorttelia, joka on yksi Turun keskiaikaisista kortteleista.

Ars Novan eli ”uuden taiteen” puolella taas keskitytään nimen mukaisesti nykytaiteeseen. Nykytaiteelle omistettu puoli on jaettu kahteen kerrokseen. Alemmassa kerroksessa esitellään vuosittain yhteensä neljä vaihtuvaa näyttelyä. Ylemmässä kerroksessa taas on esillä kaksi Matti Koivurannan säätiön kokoelmasta koostettua näyttelyä. Myös nämä näyttelyt vaihtuvat vuosittain.

Turussa riittää nähtävää jokaiselle

Turusta löytyy mielenkiintoista nähtävää ja tekemistä jokaiseen makuun ja kaikenikäisille. Se onkin loistava kohde esimerkiksi viikonloppumatkalle. Jos budjettisi ei veny viikonloppumatkaan, ota avuksi esimerkiksi Freedomrahoitus.fi, jonka kautta löydät rahoituksen matkallesi helposti ja nopeasti. Erityisesti Turku sopii historiannälkäisille, mutta siellä viihtyvät varmasti myös muun muassa kulttuurin ja taiteen ystävät. Turussa järjestetään vuosittain myös monia ympäri Suomen tunnettuja tapahtumia. Myös ostosmahdollisuudet ovat loistavat, ja ravintoloita sekä erilaisia illanviettopaikkoja löytyy moneen makuun.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

minimalia