Keskiajan Turku -tapahtuma

Keskiajan Turku -tapahtuma järjestetään jälleen kesä-heinäkuussa. Se vie kävijät ajassa huimasti taaksepäin, aina vuoteen 1517. Tapahtuma-alueena toimivat Turun tuomiokirkko, Vanha Suurtori, Turun linna ja Aboa Vetus & ars Nova museo. Kiinnostava tilaisuus kokoaa yhteen käsityöläisiä, markkinamyyjiä, ritareita ja musikantteja. Tämä koko perheen kesäinen tapahtuma on järjestetty Vanhan Suurtorin ympäristössä jo vuodesta 1996 alkaen. Myös Rohan Tallien vauhdikkaat hevosturnajaiset järjestetään Tuomiokirkontorilla. Vaikka turnajaiset onkin suunnattu koko perheelle, ei osallistumista voi suositella kaikkein nuorimmille lapsille. Hevosten vauhti voi olla jopa 80 kilometriä tunnissa, joten lujaa mennään! Turnajaisissa käytettävät hevoset on koulutettu eikä niille aiheudu vaaraa hurjasta menosta huolimatta. Rohan Tallit on ainoa suomalainen hevostalli, jossa opetetaan keskiaikaista ratsastusta, turnajaistaitoja sekä miekkailua ja jousiammuntaa.

Luennoilla opit lisää Turun keskiajasta

Turussa pääsee kuulemaan myös keskiaika-aiheisia luentoja huhti- ja toukokuussa. Turun tuomiokirkkoseurakunnan juhlasalissa järjestetään kolme luentoa, jotka johdattavat vierailijat keskiaikaiseen Turkuun, sen kulttuuriin ja vuonna 1517 tapahtuneeseen reformaatioon. Luennot järjestää Turun Historiallinen Yhdistys, Turun Suurtorin keskiaika ry ja Turun tuomiokirkkoseurakunta. Luennoille on vapaa pääsy. Keskiajan Turku -tapahtuman kohokohtana on pitkään toiminut suuri teatterinäytelmä, joka kokoaa yhteen historialliset tapahtumat ja tuo ne viihdyttävällä tavalla nykypäivään. Vuonna 2017 ulkoilmanäytelmän teemana on vuosi 1517. Näytelmässä on mukana 85 näyttelijää ja sen ovat käsikirjoittaneet ja ohjanneet Kauno Takarautio ja Emmi Louhivuori. Vuosi 2017 on reformaation merkkivuosi. Reformaatiolla tarkoitetaan 1517 Martti Lutherin käynnistämää ilmiötä. Anekaupan väärinkäytöksiä vastustanut Luther julkaisi teeseinä tunnetut lausekappaleet, joilla hän halusi luoda uudistusta kirkkojen toimintaan. Vaikka reformaation lähtökohdat olivat uskonnolliset, muokkasi se myös valtapoliittista asettelua. Näin tapahtui myös Ruotsissa, jonka osa Suomi oli 1500-luvulla. Kirkon valta ja omaisuus siirtyivät osittain kuninkaalle myös täällä.

Keskiajan asumismukavuudet poikkesivat nykyajasta

Turun kaupungin ja linnan rakennus aloitettiin nykytiedon mukaan 1200-luvun lopulla. Myös Turun tuomiokirkkoa alettiin tällöin rakentamaan nykyiselle paikalleen.1500-luvulla Turun linna oli vielä hyvin vanhanaikainen, sillä sitä oli uudistettu viimeksi lähes sata vuotta aiemmin. Renessanssin hengessä linnaa alettiin kuitenkin pian uudistamaan. Keskiajalla vain rikkailla ja aatelisilla oli varaa asumismukavuuksiin, kuten sänkyihin. Sängyt ovat muuttuneet vuosisatojen kuluessa yksinkertaisista olkipatjoista nykymallisiin puisiin kehikkoihin. Keskiajalla antiikin komeat vuoteet levisivät myös kohti Pohjolaa. Tavallinen kansa ja linnojen palvelusväki kuitenkin nukkui edelleen maassa pelkillä oljilla tai niillä täytetyillä patjoilla. Vasta myöhemmin yleistyivät höyhenillä täytetyt patjat ja tyynyt. Keskiajalla oli myös tavallista, että nukkuma-asento oli lähes istuva. Sen on kerrottu estävän hengitysteiden terveydellisiä haittoja, sillä istuma-asennossa hengittäminen on helpompaa. Keskiajalla eläneen ihmisen elämä ei siis ollut helppoa, mutta aikakausi on oleellinen osa Turun historiaa. Keskiajan Turku -tapahtumassa pääset itse kokemaan pienen palan keskiajan taikaa.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

minimalia